Πλήρης οδηγός προτεινόμενων ενεργειών μετά την εγκατάσταση της openSUSE Leap 42.1


Το παρόν άρθρο αποτελεί ένα σύνολο των ενεργειών που προτείνονται μετά την εγκατάσταση της έκδοσης openSUSE Leap 42.1. Επειδή είναι σχεδόν ίδια με την openSUSE Tumbleweed, σε ορισμένα σημεία θα υπάρχουν σύνδεσμοι σε προηγούμενα άρθρα.

Η έκδοση Leap 42.1 αποτελεί την πρώτη υβριδική έκδοση. Αυτό σημαίνει ότι είναι η σύνδεση της SUSE με την κοινότητα openSUSE. Την βάση της έκδοσης την παρέχει η SUSE (με όλες τις αναβαθμίσεις που παρέχει στους εταιρικούς πελάτες της) ενώ το γραφικό περιβάλλον το εγκαθιστά η κοινότητα openSUSE.

Οι ενέργειες που αναφέρω ΔΕΝ είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει ο υπολογιστής σας. Οι περισσότερες ενέργειες είναι προσωπικές επιλογές.

ΛΗΨΗ

Η λήψη του του ISO γίνεται από την ιστοσελίδα https://www.opensuse.org/. Η κοινότητα προτείνει να χρησιμοποιήσετε το DVD ή καλύτερα το NET install ώστε να ληφθούν οι τελευταίες ενημερώσεις του λογισμικού. Δεν έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρχει live DVD, οπότε για να δείτε οπτικά πως φαίνεται, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://en.opensuse.org/Screenshots.
Από αυτήν την έκδοση, η μόνη αρχιτεκτονική που θα υποστηρίζεται θα είναι η 64bit. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε 32bit, επιλέξτε το openSUSE Tumbleweed ή την παλαιότερη έκδοση 13.1 που θα περάσει σε κατάσταση Evergreen και θα διαρκέσει άλλα 2 περίπου χρόνια.


ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η εγκατάσταση δεν διαφέρει από τις άλλες εκδόσεις. Θα εστιάσω σε 3 σημεία.

1. Γλώσσα: Εάν εγκαθιστάτε από το DVD, μπορείτε στην αρχή που σας εμφανίζει την άδεια χρήσης, να επιλέξετε Ελληνικά. Σε περίπτωση που είστε από NET install, καλύτερα να επιλέξετε Αγγλικά και στη συνέχεια να αλλάξετε σε Ελληνικά.
2. Γραφικό περιβάλλον: Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε το DVD, είναι διαθέσιμα τα GNOME, KDE, XFCE, LXDE, ICEWM, server. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε το NET Install μπορείτε να επιλέξετε και το Enlightenment ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να εγκαταστήσετε το MATE (επιλέξτε Minimal και στην περίληψη, πατήστε το link Software. Στην οθόνη που θα βγάλει, επιλέξτε αυτά που βλέπετε και στην εικόνα. Όταν ανοίξει, μπείτε στο YaST και αλλάξτε το twm σε lightDM).
3. Κατατμήσεις: Γενικά προτείνονται 3 κατατμήσεις. Εάν κάνετε νέα εγκατάσταση, πατώντας απλά το Επόμενο, θα δημιουργηθούν 3 κατατμήσεις (root, swap, home). Τα ερωτήματα προκύπτουν όταν έχετε και windows. Πάλι θα σας προτείνει κάτι που είναι βιώσιμο. Τέλος, σε περίπτωση που επιθυμείτε διαφορετικό σύστημα αρχείων από το προτεινόμενο, απλά μπορείτε να μεταβείτε στο Expert Partitioner και να αλλάξετε ότι θέλετε από σύστημα αρχείων ή και μέγεθος κατάτμησης.

Σε περίπτωση που έχετε κάποιον άλλο υπολογιστή και θέλετε να έχετε τα ίδια προγράμματα, μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του άρθρου.


ΓΡΑΦΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ

Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχον αρκετά δημοφιλή γραφικά περιβάλλοντα, για όλα τα γούστα. Στο παρόν άρθρο θα μιλήσουμε για GNOME. Το προεπιλεγμένο γραφικό περιβάλλον είναι το KDE (προεπιλεγμένο γιατί εάν με κλειστά τα μάτια πατάτε μόνο το κουμπί ΕΠΟΜΕΝΟ, θα εγκατασταθεί KDE). Σχετικά με παραμετροποίηση του XFCE έχω αναφερθεί στο άρθρο για Tumbleweed αλλά και για το μενού whisker. Για το MATE περιγράφηκε ο τρόπος σε μια σειρά παραπάνω αλλά μπορείτε να δείτε και κάτι πιο αναλυτικό (με διαφορετικό τρόπο) στην εγκατάσταση σε 13.2.


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

1. Αναβάθμιση

Εάν εγκαθιστάτε από NET Install είστε εντάξει. Εάν εγκαθιστάτε από DVD πρέπει να κάνετε μια αναβάθμιση με την εντολή:

sudo zypper up

2. Εγκατάσταση CODECS

Αυτό γίνεται εύκολα με το 1-click-install (υπάρχει αντίστοιχο και σε KDE ενώ το παρακάτω ισχύει και για XFCE-MATE):

http://opensuse-community.org/codecs-gnome.ymp

3. Εγκατάσταση προγραμμάτων

Σε περίπτωση που θέλετε ένα πρόγραμμα που δεν μπορείτε να βρείτε στα αποθετήρια (YaST), επισκεφθείτε την σελίδα:

http://software.opensuse.org/find

Πληκτρολογήστε το πρόγραμμα που θέλετε και επιλέξτε την έκδοση openSUSE 42.1 και προτιμήστε να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα με το 1-click-install. Θα σας ζητήσει τον κωδικό σας και στη συνέχεια θα σας πληροφορήσει ποια αποθετήρια θα προσθέσει, ποια προγράμματα και απλά θα τα εγκαταστήσει (χωρίς κόπο).

Εάν αυτό που βρήκατε δεν διαθέτει έκδοση για 42.1 και δεν γνωρίζετε πως να μπείτε στο obs να το φτιάξετε μόνος σας, μπορείτε να εγκαταστήσετε την έκδοση που έχει και μετά να απενεργοποιήσετε τα αποθετήρια που σας εισήγαγε. Αυτό ΔΕΝ δουλεύει πάντα, οπότε το κάνετε με δικιά σας ευθύνη.

4. Προγράμματα κλειστού κώδικα αλλά και προσωπικά χρήσιμα προγράμματα

Θα παραθέσω μια λίστα με προγράμματα που χρησιμοποιώ εγώ. ΔΕΝ είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε για να χρησιμοποιήσετε το σύστημά σας.

* Skype: Για 64bit συστήματα, εγκαταστήστε τα παρακάτω

sudo zypper install pulseaudio alsa-plugins-pulse alsa-plugins-pulse-32bit pavucontrol libv4l libv4l-32bit libv4l1-0 libv4l1-0-32bit libv4l2-0 libv4l2-0-32bit libv4lconvert0 libv4lconvert0-32bit libqt4 libqt4-x11 libqt4-dbus-1 libsigc++2 libpng12-0

και στη συνέχεια εγκαταστήστε το 32bit αρχείο που παρέχεται.

* Viber
* Teamviewer
* SmartGithg
* Virtualbox (αν και παραπάνω έχω προσθέσει το GNOME BOXES, υπάρχουν περιπτώσεις που έχω ήδη εγκατεστημένο κάποιο εικονικό σύστημα. Μην ξεχάσετε να εγκαταστήσετε το Extension Pack για να έχετε υποστήριξη USB).
* Google hangout
* Google Music Manager (εάν έχετε την υπηρεσία)
* Chromimum ή Chrome
* Yandex.disk (εκτέλεση yandex-disk setup)
* megatools (mega.co.nz)
* Filezilla

Τα παρακάτω προγράμματα πιθανό τα χρησιμοποιώ προσωπικά. Πιθανό να μην σας χρειάζονται όλα (πιθανό να αλλάξω μερικά με τον καιρό). Οπότε πράξτε ανάλογα.

sudo zypper install pidgin audacity mc gtranslator gnome-subtitles powertop gparted meld git hplip youtube-dl smplayer easytag gnome-common dconf-editor gcc aria2 imagewriter gnome-boxes make sox htop pv gnome-gmail gnome-gmail-notifier photorec simplescreenrecorder

5. Ρυθμίσεις δίσκου SSD

Εάν διαθέτετε δίσκο SSD, τότε δείτε αυτό το άρθρο.

6. Πρόσθετα στον Firefox ή Chrome

Έχω αναφέρει κάποια στο άρθρο. Η μόνη διαφορά είναι το AdBlock Plus που αντικατέστησα με το Ublock origin και πρόσθεσα το Last Pass Password Manager. Τα ίδια μπορείτε να βρείτε και στο Chrome.

7. Extensions για το GNOME

Σε αρκετούς δεν αρέσει το GNOME όπως είναι. Υπάρχει τρόπος να κάνετε αλλαγές με τα extensions. Εδώ είναι μερικά που χρησιμοποιώ εγώ. Έχετε υπόψιν ότι μπορεί η έκδοση GNOME που έχετε να διαφέρει από αυτήν που είναι διαθέσιμο το extension και έτσι να μην μπορείτε να το ενεργοποιήσετε.

Πάμε λοιπόν:

* Dash to Dock. Την μπάρα dash την εμφανίζει όταν έχετε σε πρώτο πλάνο το παράθυρο που δουλεύετε και μετακινήσετε το mouse στην άκρη. Επίσης όταν δεν έχετε ανοικτό κάποιο παράθυρο, εμφανίζει την μπάρα (σαν το Unity). Μπορείτε να την ρυθμίσετε βέβαια όπως θέλετε (μέγεθος κλπ). Τελευταία προστέθηκε να μετακινήσετε την μπάρα κάτω, δεξιά ή ακόμα και επάνω.

* Drop Down Terminal. Η χρήση του τερματικού είναι συχνή. Στο GNOME μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το extension. Ως προεπιλογή είναι του κουμπί επάνω από το tab (το ~). Μπορείτε να το αλλάξετε σε F12. Θα κατεβαίνει λοιπόν ένα παράθυρο και χρησιμοποιείτε το terminal.

* TopIcons. Τοποθετεί τα εικονίδια (προγράμματα) από την μπάρα ειδοποιήσεων στην επάνω μπάρα. Με αυτό τον τρόπο είναι ορατά συνέχεια. Με την έλευση του GNOME 3.16, οι ειδοποιήσεις έχουν μεταφερθεί. Μερικά προγράμματα όμως όταν εκτελούνται βρίσκονται κάτω αριστερά. Όταν μετακινήσετε το ποντίκι σας εκεί, θα εμφανιστεί ένα βελάκι προς τα δεξιά.

* Application Menu: Τοποθετεί τις εφαρμογές αντί για το Δραστηριότητες. Υπάρχει και το αντίστοιχο με του Cinnamon menu που λέγεται Gno-Menu. Χρησιμοποιείστε όποιο σας βολέψει.
Επίσης αντί για τα πάνω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το TaskBar. Τοποθετεί μια μπάρα δίπλα στις δραστηριότητες όπου μπορείτε να βάλετε εφαρμογές από το dash (favourites), εφαρμογές που εκτελούνται, εικονίδιο που εμφανίζει την επιφάνεια εργασίας κλπ.

* Laine: εξάγει τον έλεγχο του ήχου από το μενού του χρήστη. Εκτός της βοήθειας που παρέχει στον έλεγχο του ήχου, παρέχει και έλεγχο ήχου στα επιμέρους προγράμματα που εκτελούνται.

* Web Search Dialog. Με χρήση πλήκτρων, εμφανίζεται μια μπάρα που αναζητάτε ότι επιθυμείτε στο google αλλά και σε άλλες μηχανές. Για χρήση του, πατήστε Control+Space και για να δείτε τις διαθέσιμες μηχανές αναζήτησης πατήστε TAB.

* Remove Dropdown Arrows: στα εικονίδια επάνω δεξιά, εμφανίζονται βελάκια που δείχνουν ότι υπάρχουν επιλογές (πχ αλλαγή γλώσσας). Εάν σας χαλάνε οπτικά, μπορείτε να τα ξεφορτωθείτε.

* Trash: όταν διαγράφετε ένα αρχείο, αυτό πάει στον κάδο ανακύκλωσης. Όταν υπάρχουν αρχεία προς άδειασμα από τον κάδο, εμφανίζεται επάνω δεξιά, ένας κάδος ανακύκλωσης που σας ενημερώνει ότι έχετε αρχεία προς διαγραφή. Είναι αρκετά χρήσιμο.

* EasyScreenCast: το GNOME μπορεί να εγγράψει το desktop σας σε ένα βίντεο με την χρήση των πλήκτρων ALT+CONTRL+SHIFT+R. Με το πρόσθετο αυτό μπορείτε να έχετε περισσότερες ρυθμίσεις σχετικά με την λειτουργία αυτή του GNOME.

* Activities Configurator: με αυτό το πρόσθετο, μπορείτε να αλλάξετε την λέξη Δραστηριότητες επάνω αριστερά με αυτήν της αρεσκείας σας ή ακόμα και με εικονίδιο (πχ της διανομής σας). Επίσης μπορείτε να κάνετε διαφανή την μπάρα (όπως το παραπάνω πρόσθετο που κάνει μόνο αυτό).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.